tumblr visit counter

Хижата II

09-11-2006: Едно дълго, ритуално, празнично и дългоочаквано ентри.

Първо:

Който и да си, дори и да си следил блога ми отначало, мини през ТОВА.

Второ:

9 ноември е Празника на Враца; днес се навършиха 129 години от освобождението на града от Турско Иго. Днес бе открита отново Хижата, символ на града ни; любимо и знаково място на поколение след поколение от 80 години насам. Никой, който не е бил тук когато Хижата изгоря преди година не може да си представи какъв беше ефекта върху врачани. Никой, който не е от Враца не знае колко много означава тя за нас.

Трето:

Снимките, които публикувам, са собственост на ТВ Враца; понеже съм тъпо говедо не успях да отида днес на откриването лично, затова си позволявам да публикувам части от материалите на Новините: репортер Моника Пенева и оператор Ивайло Димитров (колегите дето четете блога ми, не ме издавайте, хня хня). Утре ще се разходя до Горе и ще кача мои снимки, но реших, че не е лошо ритуално да кача ентрито днес, с каквото имам. Простете, с добра мисъл е.

В момента в хижата има изложба с историята на туризма в района; също и сладкарница (ей, заредете с бира, ей!!)

Четвърто:

Хижата е построена преди 80 години от гражданите, като всеки е помогнал с каквото може (един даже с четири кашона с домати; това е важно - я мъкни ти камъни нагоре по планината и после седни на сянка на ракия без салата да те видя); всяка събота и неделя от високоговорителите в целия град се разнася тръбата на Вестителя на свободата, с която е обявена атаката на обединените руски, беларуски, финландски, казашки и румънски войски; за щастие бой не е имало, ама тъй по-добре, нали?

(бел АРХ - звукът от тръбата не е със сигурност този; навремето просто са избрали някакъв сигнал за атака от казашките полкове; традицията обаче е по-важна)

Враца без обедния сигнал на свободата не е нищо: това наистина ми липсваше цяла година. Сега потривам ръце и чакам съботата, за да отпия първата глътка кафе в едно с тръбата... Което ни води до

Пето:

Съграждани! Врачани! Приятели, роднини и случайно преминаващи! От близо и далеч! Третото по популярност ентри в блога (след Хижата I и Какво е това?) беше 50-мегабайтовият видеоклип със зарята на 1-ви юни; няколкостотин души вече я имат на личните си компютри, защото са далеч и Враца им липсва... затова ви подарявам Звука от тръбата на Вестителя!

Наздраве! Честит празник! Да живей България! Враца фор тужур!

< НАЗАД

НАЧАЛО

(-A-)

СЪДЪРЖАНИЕ

НАПРЕД >