tumblr visit counter

Оброчния кръст на Св. Иван Пусти

28-08-2006:

Покрай предишното ентри се усетих че съм пропуснал да кача нещо.

Първото което е редно да кажа в случая, е че блога ми започна с неуспешното търсене на този кръст, така че половин година по-късно с радост обявявам целта за изпълнена.

Ще ставам археолог май...

Този кръст бе полу-закопан, свръхобрасъл и скрит от погледите в една труднопроходима гора; преди време е служел за отбелязване на земите, принадлежащи на манастира... тоест не е оброчен, но така си остана в архивите...

Любопитни детайли: подпис на майстор Стефан от Старо Село, жезъл и копие, кръстосващи се под Правия Кръст, ангелски глави от небесата.

Носи следния надпис:

Въ лето 1878 купi се ливадата за Св. Иван Рiлски този камiкъ потъписвать се спомоществователете

следват 40 имена.

Надписът е важен, доколкото показва черно на бяло, един вид, как се е казвал манастира по това време, което решава спора, който се вихреше досега, тъй като бяха известни още поне пет имена. Хе, радвам се че, на нас се падна честта да прочетем първи надписа, след като при полеви условия успяхме да изчегъртаме няколко десетилетната кал, която го бе обхванала. Сега съм в състояние да разбера археолозите (да, Юлиане, за теб се сещам) при откриването на нещо, за което само са чували от приказките на старците.

-

Всичко за манастира досега:

[0150]:[0032]:[0031]:[0018]

< НАЗАД

НАЧАЛО

(-A-)

СЪДЪРЖАНИЕ

НАПРЕД >