html hit counter

Манастира Св. Иван Пусти, епизод 2

 
 
 

 

 

      Св. Иван Пусти е (не)известен с постниците си. Малкии недостъпни дупки в скалите, далеч и високо над манастира, тези постници са уникални - още се спори в какъв мащаб, то никога нищо не се знае - и са давали убежище на монаси, гладували с месеци в тях.

(Следващия път: случая с иконата в постницата и чудодейната й поява)

ВНИМАНИЕ! Постниците са наистина, ама наистина опасен район, в който ходенето без водач си е самоубийство. Тесни кози пътеки, остри скали, свличаща се неочаквано под и над теб почва, силен вятър, гъста гора и храсталак, както и змии, са част от нещата, които пазят това място.

Има ги разбира се и иманярите. И контра-иманярите.

 

   G, за кво говориш бе, кви са тия неща?

За иманярите, които дупчат или са дупчили в околността. Мълчаливи и мрачни хора, които при неизказани обстоятелства променят отношението си към това Място. Хора, които Пазят. Да ви разкажа история? Не мога!!

Те не говорят за това. Само вдигат рамене и казват, че това място е специално. Но остават там, грижат се за манастира и пътеките (тоест скриват ги).

Любопитно, нали? Звучи като приказка?

Знам. И е така.

  

   Исторически богат район е толкова близо до истината, колкото моята снежна котка прилича на Сфинкса. При последните порои, отмили горния слой на почвата, от земята стърчаха стрели, копия, подкови, бяла, черна, сива, червена и каква ли не керамика, артефакти създадени от всички, кръстосвали земите ни в миналото.

There are fields, endless fields, километри след километри с подаващо се от земята наследство.

И навсякъде расте лунария, което е едно от любимите ми растения.

 

   Допълнение към разрушения вид на манастира, както виждате нагоре, са постоянно кръжащите около купола черни гарвани. Едри екземпляри, с доста плашещ вид и глас.

В следващия епизод - легендата за камбаната.

 

*снимки № 4 и 6 са на Робин и Ерика

28-02-2006: В манастира

< НАЗАД

НАЧАЛО

(-A-)

СЪДЪРЖАНИЕ

НАПРЕД >